La Maison Noire / agence anArchitecte

first_img 2014 Photographs:  Pascal Leopold Manufacturers Brands with products used in this architecture project Houses Projects Save this picture!© Pascal Leopold+ 38 Share “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/805084/la-maison-noire-agence-anarchitecte Clipboard ArchDaily France Manufacturers: Cassina, Emu, Bordelet, PierriArchitect In Charge:Anaïs NicolasCity:Pleumeur-BodouCountry:FranceMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Pascal LeopoldRecommended ProductsDoorsECLISSESliding Pocket Door – ECLISSE LuceDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82WindowsLibartVertical Retracting Doors & WindowsDoorsdormakabaEntrance Doors – Revolving Door 4000 SeriesText description provided by the architects. Location – History – ProjectThis house is located in an old granite quarry, along the Breton seashore.
At the outset, the future inhabitants wanted a one-story, unobtrusive house giving on to a panoramic sea view. And they had their minds set on Breton-style landscaping, punctuated by multiple terraces.Save this picture!© Pascal LeopoldThe home will be inhabited year-round by a couple beginning a new chapter of their life,after raising their three children.Save this picture!© Pascal LeopoldConceptThe concept behind this house could be summarized as “watching without being seen”; taking advantage of a long traveling-shot panorama, yet at the same time remaining totally integrated into the landscape.Save this picture!© Pascal LeopoldTo this end, the house is designed around a superb sea view. This long home is perfectly integrated into its environment. Built on top of a hill, the only hill remaining at the old granite quarry, is very inconspicuous–a lookout, hidden behind a few cypress trees, judiciously preserved and pruned to let your eyes wander.Save this picture!© Pascal LeopoldThe raw concrete walls are painted black and stained to give a distressed look, and the large bay windows reflect the landscape, enhancing the integration into landscape. In fact, the use of the raw, black glazed concrete, which absorbs, rather than reflecting light, is what makes the desired inconspicuous effect possible. As a result, your eye isn’t attracted to the house, which appears to fade into the surrounding vegetation.Save this picture!Ground FloorThe design of an elongated, one-story house, with a flat roof following the topography and landscape, and using the existing vegetation like a light veil, also supports the inconspicuous effect.Save this picture!© Pascal LeopoldFrom one room to the other, the framing changes, playing with the horizon, the sea, and the vegetation present on the site, taking advantage of the four majestic gorgeous magnificent tall cypresses.
There are three porches designed to fit perfectly with the house, making both inside and outside living possible. They keep you in touch with the outside environment, from inside the house as well, and they allow you to follow the course of the sun throughout the day (East at sunrise, South during the day and West at sunset).Save this picture!© Pascal LeopoldLandscapeIn the garden, we made the choice of keeping the four magnificent cypresses that were already on the property of the old granite quarry. They have been pruned in a Japanese-silhouette style so as to not obstruct the view, while preserving the history of this site.
By the same token, the idea was to keep the rocks extracted during excavation, in order to maintain the garden in, as close as possible, to its natural state. Thus, the landscape of the house was designed with local species present in the Breton ecosystem (gorse, broom, heather, etc.). The property limits are marked with a fence (chestnut and galvanized iron), always present on the Breton seashore.Save this picture!© Pascal LeopoldProduct Description. The raw concrete walls are painted black and stained to give a distressed look, and the large bay windows reflect the landscape, enhancing the integration into landscape. In fact, the use of the raw, black glazed concrete, which absorbs, rather than reflecting light, is what makes the desired inconspicuous effect possible. As a result, your eye isn’t attracted to the house, which appears to fade into the surrounding vegetation. Save this picture!© Pascal LeopoldProject gallerySee allShow lessGrupo Talca and Cazú Zegers to Lead Two-Month Workshop in the Chilean AndesWorkshopArquitectonica’s Undulating Hotel Tower to Be Nashville’s Lastest LandmarkArchitecture News Share CopyAbout this officeagence anArchitecteOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesPleumeur-BodouFrancePublished on February 25, 2017Cite: “La Maison Noire / agence anArchitecte” 25 Feb 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodGRP Siding Façade SystemPlasticsMitrexSolar SidingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalSystems / Prefabricated PanelsKalwall®Translucent WalkwaysPanels / Prefabricated AssembliesIsland Exterior FabricatorsSpecialty Facade SystemsLightsLouis PoulsenLamps – LP Slim BoxWoodBruagAcoustic Panels with LEDTiles / Mosaic / GresiteHisbalitMosaic Tiles – Palm SpringsMineral / Organic PaintsKEIMBlack Concrete – Concretal®-BlackSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Smart CeilingsDoorsGorter HatchesFloor Door – Fire RatedBricksDEPPEWaterstruck Bricks – 1622/1635ekws DFMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamcenter_img Area:  145 m² Year Completion year of this architecture project Architects: agence anArchitecte Area Area of this architecture project Year:  Photographs La Maison Noire / agence anArchitecte CopyHouses•Pleumeur-Bodou, France ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/805084/la-maison-noire-agence-anarchitecte Clipboard La Maison Noire / agence anArchitecteSave this projectSaveLa Maison Noire / agence anArchitecte “COPY”last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *