Haus Neufert / Gatermann + Schossig

first_img Haus Neufert / Gatermann + Schossig CopyHouses•Cologne, Germany Architects: Gatermann + Schossig Area Area of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/481146/haus-neufert-gatermann-schossig Clipboard Year:  “COPY” Photographs 2013 “COPY” Save this picture!© Jens Willebrand+ 18 Share Houses Area:  237 m² Area:  237 m² Year Completion year of this architecture project Germany Year:  2013 Projects ArchDaily photographs:  Jens WillebrandPhotographs:  Jens Willebrand, Courtesy of Gatermann + SchossigSave this picture!Floor PlanText description provided by the architects. The task in hand was to construct a new, one-person building adjacent to the X1 heritage-protected house that was built by Peter Neufert in 1959-62. The house needed to provide barrier-free accessibility and feature a self contained apartment, which could later be used by a carer. Save this picture!© Jens WillebrandThe design concept involves the redevelopment the existing surface of the old tennis court and the construction of a single-storey cubical house, from which two sections are cut out, lifted and turned onto their roofs. Situated on the even surface, this design features two high rooms that create volume, provide wide views into the park and let the sun shine into the house from several sides.  Save this picture!Courtesy of Gatermann + SchossigThe facility rooms are located to the north-west in order to ensure sound and energy protection on the street side of the building. This constitutes the closed formation of the north façade. The glazed south front, which mainly faces the garden and the heritage building, is formed by the two cut out building sections and their terraces. The homogenous metal façade produces an independent, unobtrusive contrast to the otherwise chromatic X1 house. The flush fitted windows add toward a smooth and calm overall composition. Save this picture!Courtesy of Gatermann + SchossigThe interior is suffused with light and, thanks to the merging rooms, provides a multitude of transparent perspectives and views of nature and the sky. Despite the reduction of the surface area to suit the use related dimensions, the rooms convey a sense of variable and fascinating spaciousness, which is supported by both the multifaceted lines of sight and the sun and light conditions that change along with the respective season and time of day.  Save this picture!Courtesy of Gatermann + SchossigThe material and technological concept correlates with the realisation of a holistically planned design. A well coordinated energy concept, with concrete core cooling, air, water and heat pump and controlled living space ventilation, ensures the provision of a low-energy house standard. Reduced details, featuring white walls against a copper red, cast floor, create the basis for an aesthetic room that facilitates a high standard of indoor environment quality. Project gallerySee allShow lessAD Classics: PPG Place / John Burgee Architects with Philip JohnsonArchitecture Classics”Too Radical to Implement Yet Too Relevant to Ignore”: John Hejduk’s Kreuzberg TowerVideos Share Haus Neufert / Gatermann + SchossigSave this projectSaveHaus Neufert / Gatermann + Schossig ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/481146/haus-neufert-gatermann-schossig Clipboard CopyAbout this officeGatermann + SchossigOfficeFollowProductSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesCologneHousesGermanyPublished on February 28, 2014Cite: “Haus Neufert / Gatermann + Schossig” 28 Feb 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemArmchairsUniForArmchair – ParigiLouvers / ShuttersBruagShading Screens – Perforated Facade PanelsAluminium CompositesSculptformAluminium Façade BladesCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemWire MeshJakobWebnet in a Gymnasium in GurmelsDoorsLinvisibileLinvisibile Pocket Door | MareaPaintKEIMMineral Paint for Concrete – KEIM Concretal®-WLouversReynaers AluminiumSolar ShadingHandlesFormaniFitting Collection – ARCMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *